Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studentensymposium 2016: “The wild side of life”

16 juni 2016 @ 17:15 - 17 juni 2016 @ 00:00

Programma

17:50 – 18:00 Ontvangst broodjes plus koffie

 

18:00 Moderator: Joris Muris (voorzitter VMTI)

 

18:05 Genotmiddelen van deze tijd – alcohol en drugs

Charles Dorpmans werkt, na een stage van 15 jaar in de scene van drugs en drugsgebruik, sinds 1988 bij Novadic-Kentron. Hij is coördinator van de zes testlocaties van het DIMS (drugs information and monitoring system) in Noord-Brabant. Hij monitort de drugsmarkt en ontwikkelingen binnen het recreatief genotmiddelengebruik onder uitgaanders in diverse settings. De testservice is een (landelijke)voorziening waar consumenten anoniem hun drugs kunnen laten testen op samenstelling en werkzame stoffen, met als doel;
– het monitoren van de Nederlandse drugsmarkt
– het in kaart brengen van nieuwe middelen op de markt
– het minimaliseren van schadelijke gevolgen van het gebruik van synthetische drugs

Daarnaast is Dorpmans verbonden als docent/expert aan de Minor verslavingskunde aan de Fontys Hogeschool Eindhoven, Pedagogiek.

 Charles-Dorpmans

Het gebruik van drugs is per generatie verschillend. Daarom is op maat gemaakte preventie-aanpak van belang. Bij de huidige generatie is het praten over drugs en drugsgebruik geen taboe meer. We spreken over normalisering van gebruik. Dit wil niet zeggen dat alle jongeren ook daadwerkelijk gebruiken, maar dat tegenwoordig gebruik geaccepteerd is. De prevalentie van ecstasygebruik onder uitgaanders die meerdere keren een party/festival hebben bezocht ligt rond de 80%, in tegenstelling tot 10% ecstasygebruik bij de uitgaanders die deze feesten niet bezoeken. Terugdringen van het gebruik van uitgaansdrugs en daaraan gerelateerde gezondheidsschade in de huidige generatie jongeren staan centraal.

Deze lezing helpt zorgprofessionals om bij gezondheidsklachten ook de onderwerpen drugs en drugsgebruik bespreekbaar te maken, zonder te moraliseren of het meteen af te keuren. Na de lezing heeft u inzicht in de drugs en het drugsgebruik in de huidige maatschappij en de risico’s die ermee gepaard gaan.

 

19:00 Fysiologie van verslaving – roken een ranzig en rampzalig voorbeeld 

Pauline Dekker en Wanda de Kanter zijn beiden opgegroeid op Borneo, gingen op hun twaalfde naar kostschool, studeerden medicijnen en werden beiden longarts.

Zij hebben beiden gerookt. 80% van hun werk bestaat uit het behandelen van ziekten veroorzaakt door tabak. Zij schrevenNederland stopt! Met roken en Motiveren kun je leren. Zij zijn getraind in Motiverende Gespreksvoering door de grondleggers. Zij spraken zelf de luister CD Nederland stopt! Met roken in. Inmiddels zijn zij 25 jaar longarts.

Pauline werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Wanda in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Zij richtten in 2009 de Stichting Rookpreventie Jeugd op en zij werden ware activisten met Tabaknee en Rookalarm dankzij sponsoring van het KWF. Op hun verzoek maakte Frans Bromet portretten van patiënten met longkanker om de zichtbaarheid te vergroten en het stigma van ‘eigen schuld dikke bult’ te bestrijden.

Recent spanden zij een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden aan wegens het schenden van het artikel 5.3 van het WHO FCTC accoord. Op Wereld Niet Roken Dag lanceerden zij de film De Vervangers (zie de website destreep.nu), waarin duidelijk wordt hoe ranzig ook de rol van de overheid is.

paulinedekker-wandadekanter

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de mechanismen van verslaving. Als kapstok wordt de moeder der verslavingen gebruikt: het roken. Naast de fysiologische aspecten zal kort worden ingegaan op de omvang en gevolgen van deze ‘ramp’. Duidelijk zal worden wat de determinanten zijn om te gaan experimenteren met drugs en tabak in het bijzonder: de rol van de samenleving, de overheid, en de intense lobby van de tabaksindustrie om het roken blijvend te normaliseren. Inzicht wordt gegeven in hoe snel de verslaving ontstaat en hoe die in stand wordt gehouden dankzij bewerkingen van de sigaret door de tabaksindustrie: nicotine delivery device. Ook wordt duidelijk hoe de nicotineverslaving zich onderscheidt van andere verslavingen, en hoe intens en vindingrijk de gedachtekronkels zijn om een verslaving in stand te houden.

 

19:45 – 20:10 Pauze

 

20:15 – 21:00 Kanker door seks – HPV gerelateerde tumoren in het hoofd-halsgebied

Prof. dr. I. Bing Tan is senior staff member at the department of Head and Neck Oncology and Surgery of the Netherlands Cancer Institute and at the department of Otorhinolaryngology of the Academic Medical Centre, both in Amsterdam, the Netherlands. He was trained as an otorhinolaryngologist at the Free University in Amsterdam by Prof.dr. G.B. Snow. His PhD-thesis, “Retroviral P-15E related factors in head and neck cancer”, was completed in 1986 (with Professor G.B. Snow, Free University). As a fellow of the Netherlands Cancer Foundation he was trained in Head and Neck Surgical Oncology at the Free University, the Netherlands Cancer Institute and the Institute Gustave Roussy in Paris, France. He is a recognized authority in the field of photodynamic therapy and has a special interest in voice restoration after total laryngectomy. He is involved in a collaboration program between the Universities of Jakarta and Yogyakarta in Indonesia, the University of Kuala Lumpur in Malaysia and the Netherlands Cancer Institute. This program is sponsored by the Dutch Cancer Foundation and the European Community and has resulted in an ASIA/Link grant. Since 2007 he is appointed as a Professor at the Medical Faculty of the Gadjah Mada University in Yogyakarta, Indonesia. He has written over 90 papers and he has presented numerous papers at international head and neck conferences, mainly dealing with photodynamic therapy and rehabilitation after total laryngectomy.

bingtan

De incidentie van hoofd-halskanker is afhankelijk van de bekende risico factoren zoals roken en drinken. Ondanks succesvolle anti-rook en -alcohol campagnes is de incidentie van bepaalde hoofd-hals tumoren niet gedaald, maar toont deze zelfs een opwaartse trend. Aangenomen wordt dat deze stijging veroorzaakt wordt door de toenemende vergrijzing. Er is echter ook een duidelijke stijging waargenomen bij met name jonge mensen. Deze tumoren hebben een duidelijke relatie met het humane papilloma virus (HPV) in het bijzonder type p16. De belangrijkste risico factor voor het ontstaan van HPV-geassocieerde tumoren wordt verondersteld gecorreleerd te zijn aan seksueel gedrag; jonge leeftijd van het eerste seksueel contact, veel verschillende seksuele partners en oro-genitale seks. Vergeleken met de traditionele plaveiselcelcarcinomen gedragen de HPV geïnduceerde tumoren zich milder en reageren zij beter op de ingestelde therapie. In de toekomst zal de incidentie naar alle waarschijnlijkheid afnemen, als gevolg van HPV vaccinatie voor meisjes. Dit heeft een preventieve werking op het ontwikkelen van cervix kanker en HPV geïnduceerde plaveiselceltumoren in het hoofd-halsgebied. Het vaccineren van jongens is op dit moment een punt van discussie, maar het ligt voor de hand dat dit ook zeker een aanvullende waarde zal hebben op het terugdringen van deze HPV gerelateerde tumoren.

 

21:00 – 00:00 DJ plus borrel

 

Locatie:

Gustav Mahlerlaan 3004

Amsterdam (tram 16 of 24 / metro 50)

Kaartverkoop:

Bij de MFVU / ACTA (aan deur 8,-)

 

 

Afdrukken Philips_SonicareReversed_logo_2014_RGBLeaflet Psyfar mei2010_v2.inddlogo3M-45

 

 

 

 

Gegevens

Begin:
16 juni 2016 @ 17:15
Einde:
17 juni 2016 @ 00:00

Organisator

VMTI

Locatie

Acta Gebouw
Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, 1073 CJ Nederland
+ Google Maps